Centraal op de voorpagina: het huis van Smitske

Dit gebouw, dat op de hoek van Gerheiden/de Vierhuizen/de Gestelstraat gelegen was, behoort tot een van de markantste gebouwen uit de geschiedenis van O.L.Vrouw Olen.

Oorspronkelijk omgeven door een watering diende deze “schans” of “schrans” tot de beveiliging van de inwoners van het gehucht Gerheiden en omstreken. Zeker op het einde van de 18de eeuw werd er ook school gehouden door meester P. De Backer. In 1829 werd het oude schooltje afgebroken en een nieuw schoolgebouw neergezet. Toen in 1864 de nieuwe parochie Achter-Olen opgericht werd, kon de school tevens enkele jaren dienst doen als voorlopig kerklokaal en pastorie voor pastoor K. Van Looy. Nadat in het begin van de zeventigerjaren een nieuwe school in Boekel werd opgericht werd het gebouw vanaf dan gebruikt voor particuliere huisvesting.

De bekendste bewoners waren wel Jozef Denis De Smedt (“Smitske”) en zijn echtgenote Marjan Neyens. Denis De Smedt was een tijdlang schepen en zaakvoerder van de Boerengilde. Marjan Neyens was de eerste voorzitster van de Boerinnengilde. Zo werd het gebouw, dat uit verschillende woningen bestond en thans afgebroken is, nog lang “het huis van Smitske” genoemd.

2 Antwoorden op “Centraal op de voorpagina: het huis van Smitske”

    1. Hallo Jozef, ik heb je vraag doorgestuurd naar onze werkgroep die zich bezig houden met genealogie en hoop snel een antwoord voor je te hebben.
      Groetjes
      Robbie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *