Keizer Karel V heemkring "De Linde" - Olen

Keizer Karel in Olen :

prent: Keizer Karel V "Meneer de schout, ik dank u van harte voor de goede ontvangst, die ik hier heb genoten.
Nimmer werd ik in mijn Staten zo oprecht vriendelijk verwelkomd, nimmer heb ik zulke raadslieden, als die van uw raad, aangetroffen.
Ik moet u ook nog vurig dank zeggen voor het heerlijke dichtstuk dat de sekretaris voor mij heeft gemaakt; voor de eigenaardige pot, waar ik de eer had uw lekkere bruine te drinken; voor de smakelijke rijstpap, die ik nergens zo sierlijk heb weten opdienen.
Lang zal ik met vreugde en plezier aan mijn reis naar Olen terugdenken
."

Die dag had Olen het toppunt van zijn beroemdheid bereikt, die door de eeuwen heen in Vlaanderen zou blijven voortbestaan.

Uit "De boeren van Olen" van Auctor alias Jan Bruylans.


Met deze complimenten van de Keizer zelve in het achterhoofd kon Olen niet afwezig blijven bij de grootschalige Vlaamse herdenking die werd opgezet rond de vijfhonderdste verjaardag van de geboorte van Karel V.

Keizer Karel werd geboren in 1500 in Gent, doch het Vlaamse collectieve geheugen associeert hem met Olen, omwille van de beroemde legende van de pot met drie oren, waaruit hij zou gedronken hebben op één van zijn jachtuitstappen in de Kempen.

Olen vierde in het jaar 2000 feest onder het thema Humor en Folklore en streeft er steeds naar de gemeente de gezellige en Bourgondische sfeer te geven.


www.heemkringolen.be

naar startpagina naar begin van deze pagina

Startpagina Algemene informatie Activiteitenkalender Werkgroep Haza-data Lindeblad Archief Contactpersonen Verwante sites