Digitaliseren van rouwbrieven en bidprentjes

Het project “digitaliseren van rouwbrieven en bidprentjes” kadert in de doelstellingen en ambities van Cera coöperatie.

In de loop van 2021 werd het project ingediend en goedgekeurd door de Regionale Adviesraad. Hun financiële ondersteuning stelde ons in staat om de nodige aankopen te doen om dit project te realiseren. Een scanner, laptop, plexiglazen en een stoepbord werden aangekocht.

Het project kende een voorlopig hoogtepunt met de tentoonstelling tijdens Olenjaarmarkt op zondag 13 november 2022 in het gemeentehuis van Olen. Koppies van oude rouwbrieven en bidprentjes werden tentoongesteld. Op drie pc’s was de mogelijkheid voorzien om digitaal een bezoek te brengen aan één van de drie kerkhoven in Olen en om op zoek te gaan naar overledenen en eventueel hun rouwbrief en/of bidprentje. De tentoonstelling en de mogelijkheid om opzoekingen te doen vielen zeker in de smaak van de bezoekers.

Het kerkhof van Olen-Centrum en St.-Jozef Olen kunnen geraadpleegd worden. Voor O.L.Vr.-Olen moeten de rouwbrieven en bidprentjes nog toegevoegd worden. In de nabije toekomst zal het ook mogelijk zijn om foto’s te bekijken van de grafzerken. Het opvragen van de rouwbrieven en/of bidprentjes van overledenen die niet meer op het kerkhof liggen zal op termijn ook mogelijk worden.

Links met bv geboorteaktes, huwelijksaktes en overlijdensaktes kan dit interessante verhaal volledig maken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *